Bert! magazine, Rhoon GolfCenter, najaar 2020

Het getal 21 in de naam van de tapasbar heeft in het begin geen toegevoegde waarde, behalve dat het in elke taal goed te onthouden is. Nu zijn steevast 21 zeer smakelijk ogende Baskische ‘broodjes’, oftewel Pinchos of Pintxos de chique broertjes van de bekende tapas, te vinden in de vitrines bij de bar. “Dat is zowel in de Markthal als de Feniks Loods het geval”, zegt Cas Leenders, die samen met Jeffrey Jansen en René van Gool eigenaar/directeur van 21 Pinchos is. “Sinds de opening van onze eerste zaak in de Markthal, in oktober 2014 hebben we onze naam en gastenbestand kunnen opbouwen en nu is dit restaurant, dat vlakbij de hoofdingang van het markante gebouw te vinden is, een van de vijf overgebleven eetgelegenheden met een dakterras.” Jeffrey: “De afgelopen jaren hebben we ons in posi- tieve zin ontwikkeld. De kwaliteit van onze gerechten onderscheidt zich heel erg van sommige andere restaurants in de hal. We blijven bezig met verbete- ren, niet alleen van ons culinaire aanbod, maar ook de menukaarten veranderen mee. De afgelopen jaren hebben we zeker dertig stappen vooruit gezet, steeds in een goede sfeer met aandacht voor onze gasten.” Er komt dus een nieuwe kaart, maar die is niet in beide vestigingen hetzelfde. In de Fenix Loods, richten de uitbaters zich vooral op de avond. Zeven dagen per week mag het restaurant tot twee uur open zijn. Het is met een gigantisch terras, met fantastisch uitzicht op de Maas, Hotel New York en de skyline van Rotterdam, volledig coronabestendig (“We waren van 16 maart tot 1 juni gesloten vanwege corona, maar uiteindelijk was dat een wijze, zij het dure les.”). Zeven dagen per week mag het restau- rant tot twee uur open zijn. Cas: “De Markthal sluit verplicht om 20.00 uur, op vrijdag een uurtje later. Daar kunnen mensen die vroeg willen dineren goed terecht. De trend in Rotter- dam is echter dat een groeiend aantal mensen steeds later wil eten. Dat zien we ook aan de reserveringen. Daarom breiden we het aanbod aan warme gerech- ten, wijnen, bieren en andere dranken uit.” Gasten kunnen bijvoorbeeld twee à drie ‘pinchos’ combine- ren, zodanig dat ze zelf een complete warme maaltijd kunnen samenstellen. Voor-, hoofd- en nagerecht is niet meer van deze tijd. Jeffrey: “Mensen zitten niet vast aan een hoofdgerecht. Ze kunnen kiezen. En alles was, is en blijft authentiek Spaans georiënteerd, dat zal nooit veranderen. Wij gaan geen sushimi verkopen en houden het bij Spanje.” Die ongedwon- gen keuze geldt voor beide locaties, want voorop staat dat de gasten – een smeltkroes van jonge en oudere mensen van vele nationaliteiten – zich thuis voelen. Ook degenen die hier gewoon een kop koffie of een biertje willen drinken, binnen of buiten. We willen vooral overbrengen dat iedereen welkom is en ontspannen kan genieten.” VLEES, VIS, VEGA De kaart van 21 Pinchos is in principe zo ingedeeld dat iedereen aan zijn trekken komt, met een uitstekende balans tussen vlees, vis en vegetarisch/veganistisch (zelfs de zelfgemaakte aioli is er in een veganistische variant). Cas: “We houden ons strikt aan de Spaanse oorsprong, wat goed lukt met tien Spaanstalige meiden in de keuken, maar we passen ons wel aan persoonlijke voorkeuren aan. Dus niet zoals in het begin bloedworst, want dat slaat hier niet aan. Onze vleesleverancier hebben we gedag gezegd, omdat de kwaliteit niet aan onze verwachtingen voldoet. Nu doen we zaken met een lokale slager, die zijn eigen vee slacht. Onze producten komen van een Spaanse importeur en zijn gecertificeerd, verantwoord en duurzaam.” Jeffrey en Cas willen vooral uitstralen dat ze niet geloven in de hokjesmentaliteit en het daarom alle gasten naar de zin willen maken. “We willen de hele stad, waarmee we een grote doelgroep bedoelen, aanspreken en creatief met de gerechten omgaan, zodat we vlees- en visliefhebbers, maar ook mensen die er bewust voor kiezen geen vlees en vis te eten kunnen faciliteren. Op de nieuwe kaarten komen nog meer opties.” AFSLAAN Op de rustige maandagmorgen slaat Jeffrey graag af op de golfbaan. Pure ontspanning, verstand op nul. Cas is vaak met zijn vader mee geweest naar Oude Maas en vond negen holes leuk. Op zondag heeft hij twee jaar lang als jongen van 14, 15 gelest en dat twee jaar volgehouden. Ook hij slaat nog af en toe af, op Rhoon en in de buurt van zijn ouders’ huis in Spanje. 47 21 PINCHOS Markthal Ds. Jan Scharpstraat 298, Rotterdam Open: ma, di, wo, do, za 10.00-20.00, vrij 10.00-21.00, zo 12.00-18.00 uur; Fenix Loods, Nico Koomanskade 1024, Rotterdam Open: zeven dagen per week tot laat. Reserveren: Gebruikmaken van de Formitable reserveringsmodule op de website: www.21pinchos.net . In verband met de coronamaatregelen kan het zijn dat 21 Pinchos (nog) tijdelijk gesloten is. Bezoek Facebook (@21pinchosrotterdam) om te zien wat de afhaalmogelijkheden zijn.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=